22 May 2012

ari ne 1 Rejab

alhamdulilah
ari neh dah 1 Rejab
maknanya x lame lg kita akan berpuasa

dan ari neh ari last aku ganti pose
ye lah tinggal 4 hari je thn lepas
tapi ingat nak pose lagi jika diizinkan

semalam lepas maghrib aku berdoa
minta abah. along, adek2, suami, anak2 dan keluarga sihat
apa yg berlaku atas keluarga semuanya dah ditakdirkan...aku redha!

ne nak share sikit kelebihan bulan REJAB
Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab,nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat.Sabda Nabi s.a.w.:Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya, Sya'aban dengan malam NISFUnya Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya.Malam awal Rejab mustajab do'anya.(Dalam Kitab Raudhoh Iman Nawawi)

Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertinggi (Firdaus).
Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.
Puasa tiga hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang, yang menghalangkan  dia ke Neraka (panjangnya setahun perjalanan).
Puasa empat hari pada bulan Rejab diafiatkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar dan daripada fitnah Dajal di hari kiamat.
Puasa lima hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.
Puasa enam hari pada bulan Rejab, keluar kubur bercahaya muka.
Puasa tujuh hari pada bulan Rejab, ditutup daripada tujuh pintu neraka.
Puasa lapan hari pada bulan Rejab, dibuka baginya lapan pintu syurga.
Puasa sembilan hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu, MENGUCAP DUA KALIMAH SHAHADAH tidak ditolak dia masuk syurga.
Puasa 10 hari pada bulan Rejab Allah jadikan baginya hamparan perhentian di Titi Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu di hari kiamat.
Puasa 16 belas hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.
Puasa 19 belas hari pada bulan Rejab, dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim a.s dan Nabi Allah Adam a.s.
Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggi daripada umurnya (pembaharuan umur).

No comments:

Post a Comment